Recuperació del bosc de ribera tot afavorint a la tortuga de rierol

Entre els mesos de setembre de 2023 i juliol de 2024, s’ha du a terme aquest projecte finançat a través de les subvencions als espais naturals de Catalunya, els hàbitats i les espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural impulsat per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. L’import total és del projecte és de 57.321,81 €, del qual, els ajuts financen el 90%, un total de 51.589,63 €. La finalitat d’aquestes subvencions és la restauració, manteniment i millora de la biodiversitat, els sistemes agraris d’alt valor natural i l’estat dels paisatges europeus establerts en el Reglament (UE) núm. 1305/2013 relatiu a l’ajut al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), arrel del que es desenvolupa el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Es tracta de tres actuacions en tres punts del riu Gaià, on la tortuga de rierol té establerta un nucli poblacional interessant o està en procés d’establir-si. En aquests punts el bosc de ribera té una certa estructura i amb aquestes actuacions, volem reforçar la vegetació ripària, i en especial el HIC 92A0 i 6430, i el HIC 9340 (Salomó) i reduir la presència de canya. La primera es durà a terme al municipi de Querol, sota del Gorg Negre, on hi ha un retall de bosc de ribera que volem reforçar, reduint la presència d’esbarzer, desbrossant-ne petits rodals i plantant àlbers. En segon lloc, una
intervenció a la font de Sant Joan, al mig Gaià, municipi de Salomó, on plantegem la retirada de canya i consolidació del bosc de ribera, també amb la plantació d’àlbers. I la tala de pins blancs i desbrossada de vegetació. I per últim, una tercera centrada al Baix Gaià, al municipi de La Riera de Gaià, a la Resclosa, on cal retirar canya per deixar lliure la làmina d’aigua. Les diverses accions de conservació es durant a terme a l’ENP riu Gaià, però també a l’ENP Sistema Prelitoral Central i ENP desembocadura del riu Gaià. També s’han plantejat treballs de control i seguiment del visó americà i accions puntuals de suport al projecte de la tortuga de terra, com ara la construcció de dues vedrunes, la senyalització amb plafons informatius i la consolidació de dues basses per a recollir l’aigua de pluja.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *