La tortuga de rierol


A principis de l’any 2006, a la desembocadura del riu Gaià es va iniciar un projecte de conservació de la tortuga de rierol.

Encara que les tortugues d’aigua autòctones no tenen masses depredadors, en els darrers anys, li ha sorgit un important competidor, una tortuga exòtica que popularment coneixem amb el nom de tortuga de florida (Trachemys scripta elegans), espècie que competeixen directament per l’aliment i per les zones d’exposició al sol.

Mitjançant unes trampes flotants o nanses i amb la col·laboració del CRARC, Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, s’ha realitzat la captura de bona part de les tortugues exòtiques en aquesta zona humida.

Un cop capturades, les tortugues exòtiques s’han traslladat al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). En aquestes quatre campanyes, s’han retirat un total de 37 tortugues exòtiques.

Pel que fa a les tortugues de rierol, s’han alliberat 5 exemplars, dels que hem pogut constatar la seva reproducció. Durant els mesos d’estiu i tardor, hem observat un mínim de tres cries diferents.

Aquest fet obre les expectatives de consolidar aquest nucli de població de la desembocadura del Gaià i per altra banda, quan el cabal d’aigua sigui ja una realitat, es facilitarà la consolidació de nous nuclis de població al curs baix del riu.

A la resta del curs baix, la tortuga de rierol es present a dos indrets més. Per un costat, cal destacar un interessant nucli reproductiu al torrent de Salomó i de l’altre, a la Resclosa de La Riera on també hem detectat la presència de tres tortugues de rierol, dos femelles i un mascle.

Cartell “No allbereu tortuges exòtiques!”