Els Odonats


Anax-imperator-h

Anax-imperator-h

Com ja hem pogut comprovar en diverses ocasions, la desembocadura del Gaià i per extensió els boscos de ribera, vetllen molts valors naturals alguns dels quals ens passen del tot inadvertits. Un bon exemple en són els odonats, libèl·lules o espiadimonis, uns insectes que associem a les basses d’aigua i els cursos fluvials.

En Ricardo-Luis Castel Riu és un d’aquells naturalistes que dedica moltes hores a l’observació de la natura i des de fa temps segueix aquests insectes tan peculiars. Segons les seves observacions dels darrers anys, ens fa un resum del que podem observar aquí, al tram final del Gaià:

Entre els zigòpters o espiadimonis, bàsicament Ischnura graellsii, amb possibilitats per I. elegans, i I. pumilio, quasi indistingibles de graellsii, i també Sympecma fusca.

Entre els anisòpters o libèl·lules veritables he vist entre els èsnids a Aeshna mixta, Anax parthenoides i Anax imperator, entre els libel·lúlids a Orthetrum cancellatum, Crocothemis erythraea, Sympetrum fonscolombii, S. striolatum i S. sinaiticum (hi ha qui diu sinaiticum tarraconensis, a la població de sinaiticum per damunt d’Alacant).

Aeshna-mixta-m

Aeshna-mixta-m

Els zigòpters són més petits i d’abdomen proporcionalment més prim, descansen amb les ales tancades per damunt de l’abdomen, igual que un llibre, i tenen les 4 ales del mateix tamany, volant a batzegades. Els anisòpters són, juntament amb les mosques, els millors voladors del món animal. Són més grans, descansen amb les ales obertes i el primer parell d’ales és més gran que el segon, el que els hi permet volar millor.

Si el curs baix del riu Gaià recupera un cabal d’aigua, crec que ben aviat arribarien fins aquí, provinents de les aigües d’amunt del pantà del Catllar o del riu Francolí, espècies com ara Coenagrion caerulescens (una petita joia per la seva raresa) i Calopteryx haemorroidalis, i entre els anisòpters: de la família gòmfids, Onychogomphus forcipatus, entre els libel·lúlids, dos especies invasores africanes com son Trithemis annulata i Selysiothemis nigra, Orthetrum coerulescens i Orthetrum brunneum, tots ells presents al riu Francolí i que necessiten que el riu porti un cert cabal. També és possible que estigui present al Gaià entre els èsnids el tercer Anax present a la península, el majestuós Anax ephippiger, molt semblant a parthenoides, que neix a l’Àfrica i emigra a la primavera i que he pogut fotografiar al Francolí.

Per a més informació de les libèl·lules que podeu trobar a Catalunya, podeu consultar la pàgina web:

http://www.oxygastra.org/

Totes les fotografies d’aquest article són de Ricardo-Luis Castel Riu