El curs baix del riu Gaià


El curs baix del riu Gaià, d’uns onze quilòmetres de longitud, acull una gran quantitat de valors naturals i  d’elements del nostre patrimoni històric i cultural. Segurament, els més vistosos són els castells medievals i torres de defensa repartits estratègicament a banda i banda del Gaià. Deixant enrere l’embassament, el riu s’endinsa a la plana del baix Gaià, una plana uniforme només trencada per alguns turons com els de Sant Antoni i Santa Margarida. A la fi, el Gaià desemboca als peus del poble medieval de Tamarit.

Dos torrents desemboquen en aquest curs baix, el de Renau i els de Salomó i la Nou de Gaià, que es troben abans contactar amb el Gaià.

A la cua de l’embassament, a peus del congost que el riu ha modelat per fer-se pas entre les muntanyes hi trobem les fonts o surgències de les coves Roges, un indret romàntic, conegut i visitat durant molt de temps per molts vilatans i vilatanes de la comarca i d’on sempre brollava un fil d’aigua. És en aquest lloc on podríem situar l’inici del curs baix del Gaià.

L’any 1975, es va inaugurar l’embassament del Gaià, al terme municipal del Catllar, sense fixar cap cabal de manteniment. Per altra banda, la retenció d’aigua a l’embassament ha fet desaparèixer el risc de riuades, avall de la presa i ha permès millorar la xarxa de regadiu de la comunitat de regants.