Activitats a l’hort i el riu


Propostes d’activitats al riu Gaià i l’Hort de la Sínia

Visita guiada a l’Espai natural protegit de la desembocadura del riu Gaià

Aquesta visita ens apropa a un entorn natural situat al bell mig de la Plana de Tamarit, al municipi de Tarragona, a tocar d’Altafulla. En aquest espai trobarem la biodiversitat pròpia d’ecosistemes fluvials, de bosc de ribera i zones humides. Ens apropem fins a la platja de Tamarit, on desemboca el riu Gaià, i on podem observar tènues formacions dunars en procés de recuperació.

Classe d'educació ambiental a la desembocadura del Gaià

Classe d'educació ambiental a la desembocadura del Gaià

Visita guiada a les sèquies del Gaià

En el curs baix del riu també trobem un gran patrimoni històric i cultural lligat a l’aigua i l’aprofitament d’aquest recurs, les sèquies. Coneixerem aquest patrimoni; els trams de sèquies que s’han recuperat, el sifó, la tollada i el Molí del Pas. També descobrirem la relació de l’home amb l’aigua a través dels segles, l’aprofitament per part de la pagesia, els conflictes generats pels usos de l’aigua, etc.

Visita guiada a l’Hort de la Sínia

Aquesta visita ens apropa al món rural i la pagesia des de la visió respectuosa de l’agricultura ecològica. En aquest hort aprendrem com es cultiva seguint les tècniques i premisses de l’agricultura ecològica i quins són els cultius de temporada que es conreen al nostre territori.

Coneixerem les plantes aromàtiques i medicinals i quins usos li podem donar. Descobrirem el món de les abelles i quins són els animals del corral. Aprendrem com es reaprofita la matèria orgànica i la convertim en adob amb el procés de compostatge.

Sàlvia florida i nens apicultors

Sàlvia florida i nens apicultors

Visita guiada al Centre de Divulgació de la Tortuga

Aquest centre el trobem ubicat dins l’Hort de la Sínia i és un centre col·laborador de cria de Tortuga mediterrània (Testudo hermanni). Aquí trobem diversos espais on viuen adults i cries d’aquesta tortuga autòctona protegida. Coneixerem com és, què necessita per viure, de què s’alimenta, quines són les problemàtiques d’aquesta espècie, els projectes de recuperació, etc.

També observarem d’altres espècies de tortuga, en aquest cas d’aigua, molt lligades al riu Gaià, com la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) o d’altres d’exòtiques com la Tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans).