Consolidació de la tortuga de rierol al mig i alt Gaià

21 juny, 2018  Escriu un comentari

En el marc del projecte de conservació de la tortuga de rierol al riu Gaià, que desenvolupem al riu Gaià amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, hem consolidat un nucli de població d’aquest animal a Querol i el Pont d’Armentera. S’han alliberat un total de 6 exemplars amb uns radioemisors, per poder seguir els seus moviments pel riu Gaià. Gràcies aquest projecte, hem pogut verificar que els animals alliberats, es mouen riu amunt i avall, sense allunyar-se massa del punt d’alliberament, consolidant-ne un nucli reproductor. Dels 6 exemplars, tres són mascles i tres femelles.

Per altra banda, s’ha continuat realitzant el radioseguiment dels sis exemplars alliberats al riu Gaià al municipi de Querol, durant la primavera de l’any 2017. En el moment de finalitzar el projecte, podem constatar, que aquests animals s’han quedat propers a la zona d’alliberament i ens fa pensar que és possible que es formi una població en aquest tram del riu Gaià. Pel que fa als seguiments, tant dels alliberats al Pont d’Armentera com a Querol, hi han participat també diversos voluntaris/es i quatre alumnes de pràctiques de l’IES Horticultura i Jardineria de Reus.

També s’han dut a terme, diversos taller adreçats a persones amb discapacitat psíquica i físic. A través de la natura i en especial de les tortugues i l’entorn on viuen, oferir activitats d’aprenentatge a l’aire lliure i, des d’un enfocament lúdic, permetre viure experiències de lleure i educatives, que afavoreixen l’adquisició de coneixements, habilitats, gaudi i la incorporació de petits hàbits saludables en el seu dia a dia. Aquestes activitats s’han realitzat a la desembocadura del riu Gaià i hi han participat 88 persones. Les activitats s’han realitzat a la desembocadura del riu Gaià i a l’Hort de la Sínia, treballant aspectes com el respecte a l’entorn natural, i la descoberta d’algunes espècies de la nostra fauna com la tortuga de rierol.

Donar les gràcies al suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament del Pont d’Armentera i de Querol i el suport tècnic del CRARC.

Escriu un comentari

Participa enviant-nos els teus comentaris...
i, si vols una imatge per a mostrar en el teu comentari aconsegueix un gravatar!